dimecres, 4 de maig del 2011

Entregada la denuncia a l'ajuntament amb 1700 firmes adjuntades.

DADES PERSONALS:    (Les dades estan cedides per un veí)
En representació de COMUNITATS DE VEINS DE DIFERENTS FINQUES DE C/ CASTILLEJOS, C/ CARTAGENA, C/ DOS DE MAIG, C/ ARAGÓ, C/ CONSELL DE CENT, C/ ENAMORATS I D’ALTRES DE LES RODALIES.

Qui subscriu formula a l’Excm. Sr. Alcalde-President de l’Ajuntament de Barcelona en els termes següents:


A. EXPOSICIÓ DE FETS I RAONS
Els que signem aquesta instància formem part de diferents comunitats de veïns situades als carrers anteriorment esmentats. Volem posar en el seu coneixement el següent:

Des de fa aproximadament 3 anys, els carrers situats als voltants de la Plaça de les Glòries i dels Encants Vells, es troben immersos en una important degradació que, malauradament, va en augment.

En data 21.10.2009, les comunitats de veïns del carrer Cartagena 170 i 174 van presentar una instància a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de la Seu del Districte de l’Eixample, amb número de registre d’entrada 0801930008-1-2009-0513050-1, on s’exposaven una sèrie de problemes que afectaven al barri, els quals, amb el pas del temps, el seu Ajuntament no ha aconseguit solucionar.

Els fets que a continuació es detallen es produeixen a diari.


I.- Venda il·legal. Aquesta es produeix principalment en aquests 2 punts:

Carrer Cartagena (entre Carrer Aragó i Plaça de les Glòries) i Carrer Enamorats cantonada amb Carrer Dos de Maig (a la plaça situada davant dels Encants Nous
Així mateix, la venda il·legal es fonamenta en dos supòsits :


 El "mercat de la misèria", entès com a tal, la venda d’objectes procedents de remenar els contenidors de brossa (amb les conseqüències d’incivisme que això comporta als veïns).


 La venda de productes de "dubtosa procedència"


L’activitat es desenvolupa bàsicament al carrer Cartagena on es duu a terme la compra-venda d’objectes recuperats de les escombraries i d’altres de dubtosa procedència, possiblement provinents de robatoris. Desenes de persones instal·len les seves petites parades a la vorera, ocupant la totalitat d’aquesta, impedint la normal circulació dels veïns. En el moment en que la Guàrdia Urbana es persona al lloc, aquests grups de persones es desplacen fins al Carrer Cartagena, al tram situat entre Aragó i Consell de Cent, on ocupen amb els seus carros l’entrada a porteries i pàrquings. Un cop finalitzen la seva activitat, abandonen les restes que no han pogut vendre, omplint de brutícia voreres, forats d’arbres, accessos a pàrquings i a edificis.


De vegades fins i tot, davant la presència de la Guàrdia Urbana a la cantonada Cartagena/Consell de Cent (cantó mar), "els venedors" es van concentrant en el tram de carrer Cartagena entre carrer Aragó i carrer Consell de Cent, a l’espera d’un canvi de torn de la Guàrdia Urbana o una baixada de control, derivant sovint en petites concentracions que operen en petit comitè, de dos o tres persones sense ocupació manifesta de la via pública, més enllà dels seus propis carrets o bosses. Continuen practicant la seva activitat però de manera més "discreta".


A la plaça situada al Carrer Enamorats, davant dels Encants Nous, s’ajunten gran quantitat de persones que es dediquen a la compra-venda de rellotges i altres objectes. Aquesta activitat es desenvolupa des de fa molts anys, amb la conseqüent molèstia pels veïns de la zona.

II.- Immobles ocupats o rellogats Aquestes pràctiques es donen en diferents immobles situats al carrer Aragó (entre C/ Castillejos i C/ Cartagena) i al carrer Castillejos (entre C/ Consell de Cent i Av. Diagonal), així com al C/ Enamorats, 44. S’abasteixen de corrent elèctric mitjançant connexions fraudulentes a les línies elèctriques de la via pública.
Aquests immobles estan pendents del seu enderroc, necessari pel desenvolupament del PMU sector 2.
Els ocupants d’aquests immobles posseeixen gossos de races perilloses que passegen pel carrer sense el corresponent morrió. 
Així mateix, aparquen les seves furgonetes en doble filera al Carrer Castillejos cantonada amb carrer Consell de Cent, impedint la circulació de vehicles.
Alguns d’aquests immobles tenen les taulades d’uralita, amb el conseqüent perill que comporta l’existència d’amiant pels veïns, més encara si es té en compte que al costat hi ha l’Escola dels Encants (C/ Castillejos, 184)

III.- Problemes amb bars de la zona.

 Bar EL MOLINER, situat al Carrer Cartagena, 170. Aquest bar es el punt de reunió de molta de la gent que es dedica a la venda d’objectes recuperats de les escombraries. A part d’aquesta gent, també el freqüenten persones que es dediquen a la venda d’objectes robats (rellotges, joies, telèfons mòbils, bicicletes, etc.). La manera d’actuar es la següent: hi ha una sèrie de clients habituals que es passen la major part del dia al bar. Aquests clients habituals es dediquen a comprar bicicletes i altres objectes robats que arriben al bar de mans d’altres persones, que posteriorment son revenuts.

Les baralles entre clients son habituals, resultant perilloses per la gent que en aquell moment passa per davant del bar, ja que en ocasions s’utilitzen pals i altres estris contundents.

Un altre fenomen habitual es el consum de substàncies estupefaents a la terrassa del bar.

Bar musical AGORA, situat al carrer Enamorats cantonada amb carrer Dos de Maig. L’activitat que realitza aquest bar genera molèsties i inseguretat al veïns que hi viuen als edificis dels voltants. El bar tanca a les 3 de la matinada per, posteriorment, tornar a obrir a les 6 del matí. Durant aquestes 3 hores en que el bar està tancat, molts dels seus clients resten a les immediacions, consumint begudes alcohòliques al carrer i escoltant música, mentre esperen que torni a obrir a les 6. El soroll, els crits i les baralles son habituals.


IV.- Robatoris als pàrquings. Últimament s’ha produït un augment de robatoris als pàrquings de la zona. .
V.- Prostitució al voltant de la Plaça de les Glòries. Quan arriba la nit, es habitual veure grups de dones exercint la prostitució al voltant de la Pl. de les Glòries i al tram del carrer Cartagena, entre Av. Diagonal i C/ Consell de Cent.

VI.- Brutícia i incivisme. Tant als accessos a pàrquings i edificis, com a les voreres i als forats d’arbres, es localitzen objectes abandonats pels venedors il·legals.

Els contenidors d’escombraries es troben envoltats de bosses obertes que han deixat les persones que regiren els contenidors en busca d’objectes.

Igualment cal palesar que sovint, aquestes persones fan les seves necessitats fisiològiques, sigui l’hora que sigui del dia, entre contenidors o en porteries i/o accessos de garatges.

El consum de begudes alcohòliques a la via pública es habitual i fa que abandonin les llaunes de cervesa a les entrades dels edificis


VII.- Manca d’iluminació. Diferents carrers de la zona tenen manca d’iluminació que augmenta la sensació d’inseguretat dels veïns i afavoreix la realització de les conductes anteriorment esmentades.

En alguns carrers de l’Eixample (i del propi barri), s’ha dut a terme la substitució dels típics punts de llum alts i que a la part superior fan corba sobre la calçada de vehicles per a enllumenar-la, per altres que el que fan és precisament prioritzar la llum sobre les voreres, és a dir, instal·lant fanals del model "eixample" (anti-enganxines) totalment verticals i amb el punt de llum a la part superior incidint directament sobre la vorera. Val a dir igualment, que en les cantonades on s’han instal·lat aquesta mena de nous punts de llums, el fanal és doble: un efectivament corbat i il·luminant la zona de circulació de vehicles, i un altre més baix, donant llum a la vorera. Aquest model, implementat en zones problemàtiques com la que ens ocupa,probablement podria incrementar la sensació de seguretat, on ara hi trobem zones totalment fosques per la disposició de fanals i la neutralització llumínica sobre les voreres per raó dels arbres.

B. PETICIÓ

Demanem que l’ajuntament prengui les mesures necessàries per aconseguir que els fets anteriorment esmentats deixin de produir-se.

Entenem que l’única manera de que el barri es mantingui en condicions acceptables i sostenibles en el temps, passa per la realització de plans de futur.

Per aquest motiu demanem l’obertura prèvia d’expedients urbanístics que permetin l’enderrocament dels edificis ruïnosos i/o ocupats. Els terrenys on es troben situats aquests edificis estan catalogats com equipaments i zona verda. Actualment son una amenaça tant pels veïns com per les persones que hi viuen al seu interior.

L’Ajuntament disposa de diferents vies legals i executives per actuar, ja sigui a instància de part o d’ofici (normativa sobre seguretat i higiene, informes tècnics tant de bombers i Guàrdia Urbana, com de tècnics de l’ajuntament i de la Generalitat, normativa urbanística, normativa paisatgística, etc.) Fins i tot, es podria comprovar l’empadronament de les diverses targetes d’estacionament en "zona verda" d’algunes de les furgonetes que estacionen al carrer Cartagena, tot comprovant el nombre de persones que consten en aquell domicili, segons padró.

Demanem que, d’una vegada per totes, s’iniciï el desenvolupament del PMU sector 2, aprovat en el PGM del 2007, per tal de dotar al barri dels equipaments promesos.

La presència policial a la zona, tot i que pot ser efectiva a curt termini, no es una solució de futur.

Els veïns no tenim prou amb que hi hagi unes quantes dotacions policials pels voltants dels Encants Vells, que l’únic que aconsegueixen es que, davant la seva presència, la gent que realitza venda ambulant il·legal vagi canviant de carrer, i que a més a més, inevitablement aquests efectius policials seran retirats o sensiblement minvats tard o d’hora.

Allò que començà com afers puntuals o aïllats, ha esdevingut al nostre barri com habitual i ordinari.

El nivell de degradació és palesa de manera prou evident i objectiva als carrers esmentats comprenent els àmbits de seguretat, (in)civisme, i accions il·lícites diverses, que ens fan témer per la nostra pròpia seguretat en determinats moments, i sens dubte per la dels nostres menors, a banda de patir les conseqüències de tot plegat exposades anteriorment.


Per tal de demostrar que es un problema que afecta a un gran número de persones, s’adjunten 1.639 signatures dels veïns de les finques afectades per la situació que viu el barri

Així mateix, a tall de mostre, li ofereixo un seguit d’imatges del tram del carrer Cartagena, entre carrer Aragó i carrer Consell de Cent, per a la seva millor
ponderació:


(aquí hem adjuntat una col·lecció de fotos molt representatives cedides per els veïns)



2 comentaris:

  1. felicidades por la redaccion del escrito, y por el gran trabajo realizado.Ahora esperemos que de una vez nos hagan caso y tomen cartas en el asunto definitivamente. saludos.

    ResponElimina
  2. Buen trabajo donde se exponen todos los problemas. Incidir sobre el tema del Bar El Moliner, que su precinto haria que gran parte de los problemas que hay en la zona habitada Cartagena/Consejo de Ciento desaparecerian ya que es el unico bar que admite delincuencia.

    ResponElimina